top of page

Holistisch weidebeheer

We hanteren een holistische visie op ons weidebeheer. Hiermee bedoelen we dat we onze samenleving zien als een vervlochten geheel van facetten waaruit deze is opgebouwd.

Het totale evenwicht van een bodem bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van het gewas wat erop groeit en de uiteindelijke voedingswaarde. Door ons hier steeds beter op te richten realiseren we een toename van de biologische activiteit / diversiteit en humus opbouw in de bodem. Deze biologische bodemvruchtbaarheid leidt tot voldoende, maar vooral ook gezonde voeding voor onze paarden.

 

We halen dagelijks de mest uit de weide wat we een jaar lang composteren om vervolgens weer terug te brengen naar hun weilanden. Om tot een zo goed mogelijke compost te komen voegen we hier ook oud hooi, stro en bladeren aan toe.

 

“Vaak is het simpeler dan men denkt en gaat het over hele eenvoudige zaken"

Paarden zijn natuur!

 

Ons prachtig stukje natuur ook wel Equi Habitat genoemd is een natuurlijk leefgebied voor onze kudde edele viervoeters, hier mogen en kunnen onze paarden weer ‘echt’ paard zijn. Door onze paarden op een zo natuurlijk mogelijke wijze te huisvesten behouden we een manier die de natuurlijke wijze van hun zoveel mogelijk benadert.

 

Paarden zijn fysiek, fysiologisch en mentaal gemaakt om veel te bewegen en buiten te zijn. Door ze een 24/7 buiten leven aan te bieden kunnen ze functioneren naar hun natuurlijke behoeften, voelen ze VRIJHEID en houden zij hun lichaam in vorm door ten alle tijden te kunnen bewegen, sociaal contact met elkaar te hebben, houden ze hun hoeven, spieren, gewrichten en hun darmstelsel gezond.

 

Paarden die zich veilig en prettig voelen in hun omgeving, hun natuurlijke instincten zoveel mogelijk kunnen volgen en goede begeleiding krijgen van ons als hun mensen, kunnen voluit groeien en bloeien!

 

Voeding passend bij de natuur van deze dieren is de basis voor hun gezondheid. Paarden zijn planteneters. Ze foerageren, leggen afstanden af en eten ruwe vezelrijke voeding. Naast gras en goed droog lang stengelig hooi krijgen ze met regelmaat tevens verschillende soorten takken van diverse bomen en struiken en kruiden toegediend om er zo voor te zorgen dat ze een gevarieerd menu kunnen benutten.

De combinatie van continu mogelijke bewegingen en hier en daar een hapje, zorgt voor een optimale werking van hun spijsvertering.

Er zijn dus veel voordelen voor onze paarden:

 

Gezonde hoeven

De hoeven van onze paarden zijn – net als hun hele lichaam, erop gebouwd een groot deel van de dag te bewegen. Door het bewegen wordt er bloed naar hun hoeven gepompt, waardoor afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Door het lopen over diverse ondergronden slijten hun hoeven. Hierdoor gaan de hoeven harder groeien en maken ze harder materiaal aan. De hoeven worden zijn sterk en gezond.

 

Vrolijke karakters

Onze paarden hebben altijd wel iets te doen, te onderzoeken of te beleven, ze kennen geen verveling waardoor ze ook geen ondeugden ontwikkelen.

 

Ontspannen gedrag

Onze paarden kunnen de hele dag lopen, spelen en rennen naar behoefte, hierdoor zijn ze rustiger en gedragen zij zich prettig in het omgaan met elkaar als met ons als mensen.

 

Soepele spieren

Onze paarden kunnen de hele dag en nacht bewegen naar behoefte, hierdoor houden ze hun spieren soepel en wordt er voorkomen dat ze stijf worden.

 

Gezonde spijsvertering

Onze paarden beschikken continue over ruwvoer. Ongeveer 60% van de dag besteden ze aan eten. Paarden hebben geen dag- en nachtritme en eten dus ook ‘s nachts. Hun spijsverteringsstelsel is hierop ingericht.

Evenwichtige paarden

Onze paarden groeien op in de kudde in een gevarieerde gemengde leeftijdsgroep. Ook dit zorgt meer op een natuurlijke leefwijze en zorgt voor paarden die evenwichtig zijn en goed opgevoed worden door elkaar wat resulteer in goede paardenmanieren.

 

Een goed werkend lymfesysteem

Doordat onze paarden ten alle tijden kunnen bewegen, een gezond gevarieerd menu aangeboden krijgen, hierdoor een goed werken darmenstelsel hebben, een leven op blote voeten, veel sociaal contact hebben en weinig stress ervaren, creëert dit alles in een correct werkend lymfesysteem. Dit is van essentieel belang om gezond te kunnen zijn. Zo kan het lymfesysteem afvalstoffen zo optimaal mogelijk afvoeren en paarden een gezond leven uitleven.

Gezonde vrolijke paarden resulteert in gezonde vrolijke baasjes!

bottom of page