top of page

Lymfesysteem​

 

Met een gezond lymfesysteem is een paardenlichaam meer zelfhelend.

Ontspanning in het leven 

maakt een wezenlijk verschil in hoe 

goed men zich voelt!

Claire was de afgelopen jaren werkzaam voor een Duits bedrijf Equicrown wat zich richt op compressietherapie voor paarden, door dit werkt mocht ze kennis maken met de magische werking van het lymfesysteem bij paarden. "dankbaar dat deze kennis mij wakker heeft gemaakt en rust en  ontspanning dus heel essentieel is voor een gezond lichaam, of je nu paard of mens bent." Door deze ervaringen is ze in de zomer van 2019 gestart met haar eigen extra onderneming PAARD IN LYMFELAND

De wonderlijke waarheid waarom het lymfesysteem zo’n ingenieus systeem is.
 

Alles wat ballast is voor het lichaam zoals afvalstoffen, bacteriën, en virussen voert het lymfesysteem af. Het lymfesysteem stimuleert dan ook de aanmaak van de witte soldaatjes (witte bloedlichaampjes) en speelt een sleutelrol in het afweersysteem wanneer deze overbelast is.  Kortom het lymfesysteem is een soort van afvalstoffendienst van het lichaam en dus van groot belang voor de gezondheid van je paard. (maar dit geldt natuurlijk ook voor jou als mens!)

 

Het lymfesysteem speelt een hele belangrijke rol in het afweersysteem

 

Overal in het lichaam waar bloedvaten lopen, lopen ook lymfevaten. Het is dus een heel omvangrijk systeem. Bloedvaten zijn makkelijk herkenbaar (door de kleur en de bloeddruk), bij lymfe is dit wat anders, deze vaten zijn heel klein en hun vocht is helder en transparant van kleur. Lymfevaten liggen zowel oppervlakkig (net onder de huid) als in de diepte (darmenstelsel).
De functie van het lymfesysteem bestaat onder meer uit de afvoer van weefselvocht (lymfe) uit de ruimte tussen de cellen. Door bloeddruk  wordt er in de haarvaatjes van weefsel vocht uit de bloedbaan naar de ruimte tussen de cellen geperst. Dit vocht geeft voedingstoffen af aan de weefsels en voert vele afvalstoffen af.

Door de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en drukverschillen in de bloedbaan wordt het grootste deel van het uitgetreden vocht weer opgenomen in de bloedbaan en via de afvoerende aders opgenomen in de lichaamscirculatie. Een gedeelte van dit vocht blijft buiten de lichaamscirculatie en wordt afgevoerd via het lymfesysteem. In dit vocht (lymfe) zitten afvalstoffen van de stofwisseling, afweercellen en (onderdelen van) ziekteverwekkers. De lymfe verlaat de weefsels via steeds grotere lymfevaten die onder invloed van weefseldruk, spierdruk en samentrekking van de lymfevaten het lymfevocht voortstuwen. Terugstroom van de lymfe wordt verhinderd door klepjes in de lymfevaten. Na een reis door de weefsels en lymfevaten komt het vocht aan in lymfeknopen waar het afweersysteem het vocht filtert op de aanwezigheid van ziekteverwekkers. Deze lymfeknopen zijn te vinden in het hele lichaam. Vanuit de lymfeknopen komen grotere lymfevaten samen die het weefselvocht uiteindelijk via de terminus (de grote lymfeknoop zie zich in de diepte van de hals bevindt) in de bloedsomloop terugsturen

 

Wanneer het lymfesysteem minder goed functioneert is het te begrijpen dat het lichaam teveel afvalstoffen met zich mee draagt en zo komt het dat er diverse processen in het lichaam stagneren. Als afvalstoffen slechter afgevoerd kunnen worden kan het lichaam minder goed herstellen en genezen omdat het dan indirect ook de aanvoer van bouwstoffen, vitamines en mineralen stagneert.

Het lichaam van een paard heeft twee absolute waterscheidingen omdat de lymfe hier nooit van de ene naar de andere kant kan komen. De ene lijn is de lijn die loopt van de oren via de wervelkolom naar de staart en de andere loopt over het midden van de buik, van de borst tot aan de geslachtsdelen.

Elk gebied heeft een eigen lymfeklier:
 

1. De neus


2. Het voorhoofd


3. De nek en de buitenkant van de voorbenen


4. De binnenkant van de voorbenen en het voorste gedeelte van de buik


5. De rug en het heupgebied


6. De staartwortel


7. De achterbenen tot de knie en het achterste gedeelte van de buik

Een optimaal werkend lymfesysteem


Het lymfesysteem kan enkel optimaal functioneren bij beweging en bij ontspanning. Door de werking van het hoefmechanisme worden afvalstoffen die zich in de benen bevinden naar de bijbehorende lymfeknopen afgevoerd. Dit wordt vaak gestagneerd bij paarden die dan ook teveel stil (op stal) moeten staan. Afvalstoffen hopen zich letterlijk op in de benen, waardoor er vaker zwellingen te zien zijn. 

Maar denk ook aan alles wat je op je paard legt geeft druk en als je dan weet dat lymfebanen ook net onder de huid liggen kun je je wel voorstellen dat dit ook druk geeft op de werking van het lymfesysteem.

 

Daarom laten wij onze paarden ‘paard zijn’:

- Zij dragen geen hoefijzers (deze beperken het hoefmechanisme).

 

- In de winter dragen zijn hun eigen warme harige jas i.p.v. dekens.

- Zij zijn 24/7 buiten en kunnen heerlijk bewegen naar behoefte.

 

- Zij hebben vriendjes om sociaal contact mee te kunnen hebben.

 

- Ze krijgen onbeperkt gezond gevarieerd natuurlijk voedsel.
 

 

 

 

Kent jouw paard problemen in het lymfesysteem, dan is manuele lymfedrainage een aanrader om bij te dragen in een goed (blijvend) werkend lymfesysteem van jouw paard.

Door het op een speciale manier uitvoeren van de lymfemassage grepen wordt de motoriek van de lymfevaten reflectoir gestimuleerd waardoor het lymfetransport verbetert. In Nederland zijn er sinds enkele jaren tal van paardenlymfe therapeuten actief die bezitten over het juiste “fingerspitzengefühl”.

Manuele Lymfe Drainage spreekt het parasympatische systeem van een paard aan waardoor hij sneller en beter zal regenereren, herstellen en helen. Kort samengevat heeft lymfe drainage een drieledige werking: het verhoogd de afvoer van afvalstoffen en het verbeterd het herstel en de algehele afweer.

Manuele lymfe drainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogd de afvoer capaciteit. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogd worden. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam. En treedt er o.a. minder verzuring op in het lichaam.

Het heeft daarnaast een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Het vegetatieve zenuwstelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties. Denk hierbij aan de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling.

Manuele lymfe drainage kan ingezet worden om een groot aantal ziektebeelden te behandelen en herstel te ondersteunen. Doordat lymfe drainage invloed heeft op meerdere orgaansystemen is het breed inzetbaar. Lymfe drainage wordt door de meeste paarden als zeer prettig ervaren.

De indicaties voor behandeling met Manuele Lymfe Drainage zijn o.a.
Stalbenen, overbelaste pezen en spieren, stijve rug en achterhand problemen, stugge hals en nek, peesproblemen, hoefbevangenheid, oedemen (post traumatisch en post operatief), einschuss, slecht helende wonden, zomerexceem, verkoudheden, tijdens en na een ziekte, na medicatie; bv: antibiotica kuur, algehele slechte weerstand, onrustige angstige paarden, CPL: Chronisch Progressief Lymfoedeem, traag herstel na intensieve inspanning en spierbevangenheid.


Voor meer uitleg omtrent de werking van het lymfesysteem en compressietherapie bij paarden bezoek de website PAARD IN LYMFELAND en neem contact op met Claire.

Wens jij meer te weten over de werking van het lymfesysteem van jouw paard? Neem dan gerust contact op. Claire zal je ongekend enthousiast adviseren omdat haar passie ligt in het bewust maken van paardenliefhebbers omtrent het lymfesysteem van het paard.

 

Dit met reden om alle paarden nog meer te kunnen helpen om tot een zo’n optimale gezondheid tekomen.

bottom of page